Gør dit hus vinterklar – Gode råd der gør din bolig klar til vinter

Det er utrolig vigtigt at sørge for at minimere risikoen for vinterskader på dit hus, da det kan komme til at koste rigtig meget tid og ikke mindst penge, hvis man har sløset lidt med vedligeholdelsen.

Der er dog nogle tiltag du kan gøre for at undgå vinter skader på dit hus.

De dele der er enormt vigtige at gennemgå er følgende:

  • Tag
  • Tagrender
  • Kloak
  • Facader
  • Gavle
  • Sokler
  • Skorsten
  • Vinduer
  • Døre

Tag

Taget er en af de absolut mest udsatte dele på dit hus. Taget bliver hen over sommeren udsat for solens varme om vinteren hård frost og sne, hvilket slider utrolig meget på materialet.

Hvis ikke du i løbet af året har tjekket tagkonstruktionen kan det  anbefales at få en tagekspert ud og vintertjekke dit tag for defekte tagsten og utætheder, så du kan nyde vinteren uden ubehagelige overraskelser. Tag evt. kontakt til hvadkosteretnyttag.dk – for at få 3 tilbud på et nyt tag.

Tagrender

Tagrenderne skal renses for efterårets blade og andet skidt, da dette kan medvirke til at tagrenderne stopper til.

Når tagrenden er renset, tjekkes den for utætheder, det kan derudover anbefales at man tager et vaterpas og tjekker at tagrenden har den rette hældning mod nedløbet.

Facader

Der findes mange forskellige former for facader, der hver især kræver forskellig vedligeholdelse. Murede facader: Facader af mursten bør tjekkes for utætheder i fugerne, der kan medfører fugt, eller vandskader.

Træ facader:

Facader lavet af træ, bør være rene og vedligeholdt med maling, træbeskyttelse eller olie.

Pudsede facader:

Pudsede facader tjekkes for revner i pudsen, så regn og fugt holdes ude af konstruktionen. En facade kan pudes det meste af året, dog kun ned til frysepunktet.

Sokkel

Soklen bør gennemgås for utætheder og revner, en uskyldig revne i en sokkel kan betyde vandskader i kælderen.

Døre og vinduer

Alle døre og vinduer tjekkes for utætheder, om de lukker ordentligt i, da dette kan medvirke til vandskader og en noget dyrere varmeregning. Derudover bør de tjekkes for at malingen ikke er skallet af og at fugerne og listerne er i orden.

Vinterferie

Hvis en del af vinteren skal bruges på vinterferie, er det en god idé at sikre sig at huset kan modstå, den sne og kulde som det helt sikkert vil blive udsat for. Det er en god idé at lave en aftale med naboen omkring snerydning af fortovet, samt at holde øje med at huset ikke tager skade, af det hårde vinter vejr.

Gør haven vinterklar

I haven bør man overveje at beskytte sine frostfølsomme planter. Dette kan ganske enkelt gøres ved at putte halm ned omkring planterne og derefter dække det med gran, som alt sammen medvirker til at isolere planterne godt.

  • Der findes dog også en del eksotiske planter og sommerblomster som skal overvintre inden døre, dette kunne blandt andet være:
  • Palmer
  • Citrustræer
  • Krydderurter
  • Pelargonier

Glem ikke sommerhuset

Selvom det er vinter og du ikke benytter dig af sommerhuset eller låner det ud,  er det mindst ligeså vigtigt at det bliver gennemgået og samtidig ville det være en rigtig god idé at tilse det ofte.

Det sker at der opstår problemer i et ubeboet sommerhus. De sidste par år har en del sommerhusejere haft problemer med at et vandrør er sprunget, hvorefter vandet har fosset ud vinteren over.

Da det er dit ansvar at holde øje med sådanne ting, er det utrolig vigtigt at der bliver holdt øje med sommerhuse, det skal have samme gennemgang som din hverdagsbolig hvis ikke en endnu grundigere gennemgang. Da man ikke bor i sommerhuset og benytter det til hverdag, går der ofte længere tid før man opdager skaden og får den udbedret.