Sådan vælger du det rette træ til din terrasse

Ved at læse denne guide, bliver du i stand til at vælge hvilken træsort, du bør bruge til en ny terrasse. Vi har fået hjælp af gutterne hos kbhgulvafslibningtilbud.dk som udfører gulvafslibning København.

1) Påvirkninger af træ

Træterrasser ændrer hele tiden udseende, på grund af solens UV-stråler, regn og sne. Solen kan give farveforskelle, hvis noget af terrassen f.eks. konstant er i skygge. Dette kan dog nemt forebygges enten med maling eller oliebehandling.

2) Terrassebrædder kan blive glatte

Terrassebrædder kan blive meget glatte i regnvejr, derfor kan det være en god ide, at vælge brædder som er profileret. Det vil sige, at de har riller, som kan lede vandet væk. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du vælger profilerede brædder, så vil de ikke være så nemme at slibe, som hvis de var glatte.

3) Billige træsorter

De hyppigst brugte træsorter er trykimprægneret gran og lærk, på grund af deres fornuftige priser. Disse træsorter kræver dog jævnlig vedligeholdelse, da vores klima er meget hårdt ved træet. De vil ofte skulle have enten olie eller maling.

4) Dyre træsorter

Det er i de senere år blevet mere populært at bruge hårdttræ til terrasser. Såsom Ipé, Jatoba, mahogni og mange andre. Disse træsorter kan holde i rigtig mange år, og dette skyldes deres rige indhold af olie. Dette bevirker, at de har meget svært ved at rådne. Den typiske behandling af disse sorter, er en olie behandling. Giver du ikke brædder olie, så bliver de hurtigt grå og triste, men dette udseende er der dog stadigvæk mange som falder for.

5) Opbygning af terrassen

Det er vigtigt at du får den bærende konstruktion lavet rigtig, så du ikke får en gyngende terrasse. De underlæggende strøer (bærende bjælker), ligger med den rigtige afstand. Denne afstand afgøres af dimensionen på terrasse brædderne. Den normale afstand er 60cm, hvis dine terrassebrædder er 28mm tykke. Strøerne skal også være understøttet, hvilket kan gøres på flere måder. Du kan bruge bjælkesko støbt i beton, tryk imprægneret stolper som er gravet ned, eller du kan lægge nogle større fliser på jorden, som strøerne kan hvile på.

6) Benyt det rette tilbehør

Generelt skal du vælge materialer som kan tåle vand, sne og sol. Hvis du vælger at skrue sine terrassebrædder fast, så skal du vælge rustfri skruer. Der findes specielle terrasse skruer som selv undersænker skruehovedet, så du får et flot resultat. Der findes også beslag, som skrues på bagsiden af brædderne, så man får en flot terrasse uden synlige skruer. Men vigtigst af alt er, at du skal sørge for, altid at have minimum 5mm luft mellem brædderne. Har du mindre end det, så vil vanddråber blive hængende mellem brædderne, hvilket kan resultere i råd.